Avem un produs mai bun decât morfină, făcut din venin de scorpion, care alungă durerile. Aşa se lauda cubanezii. În România se ştie că produsul ar putea anihila tumori.
Totuşi, cercetătorii de la Havana susţin că doar ameliorează marile dureri după curele de chimioterapie.
Avem şi celebrităţi care ajuns să se trateze în Cuba. Povestesc că terapiile imuno-oncologice, cu vaccinuri, sunt obligatoriu dublate de terapie holistică şi tratament împotriva depresiilor. Specialiştii lor susţin că astfel e activat sistemul imunitar să lupte mai eficient cu tumorile.
Tot cubanezii au inventat şi un tratament complementar vaccinurilor anticancer. E un produs homeopat, se numeşte Vidatox şi este un extract din venin de scorpion albastru.
Medicii îl dau pacienţilor pentru a le ameliora durerile, mai ales cele de după curele de chimioterapie. Produsul e făcut tot de stat, într-o fabrică de lângă aeroportul Havanei, şi nu este un tratament în sine, după cum susţin specialiştii din echipă care l-a inventat.
Dr Maria Isabel Bermudez Dominguez, medic-cercetator: ″Îl folosim în prezent în toate tipurile de cancer, indiferent de localizare şi indiferent de stadiu, şi de mărimea tumorilor. Ameliorează durerile şi îmbunătăţeşte calitatea vieţii, apetitul, de fapt despre asta e vorba.”
Alexis Diaz Garcia, doctor în ştiinţe farmaceutice: “Am făcut evaluări de laborator pe o linie de celule tumorale amplă, adică am evaluat pe mai mult de 30 de linii celulare tumorale, tumori diferite. Am inclus toate tumorile solide, cancer de san, plămân, col, prostata, tumori cerebrale, de ficat. Şi am observat că acest tip de venin de scoprion acţionează mai bine la tumorile de origine epitelială. Care, din fericire, reprezintă peste 90% dintre cazurile de cancer din celulă umană. ”
Dr Maria Isabel Bermudez Dominguez, medic-cercetator: “Cubanezii îl folosesc dinainte de 2011, de prin 2008, l-am dat în Cuba înainte să îl înregistrăm. Avem pacienţi care iau de câţiva ani, 8 ani, poate chiar 10 ani. Şi cu rezultate bune. ”
Labiofam este un lanţ de fabrici care produc pe lângă produsele homeopate pentru sănătatea umană şi o serie de bio-pesticide, dar şi iaurturi anticolici pentru bebeluşi. Am cerut să filmăm pe linia de fabricaţie, însă ni s-a comunicat că reţetă şi modul de producere sunt la secret.
Camilo Rodriquez, doctor cercetător în imunologie moleculară: ″Încă din primii ani ai Revoluţiei, prioritatea erau bolile infecţioase, bolile cu transmitere, bolile ce pot fi prevenite cu vaccinuri. Şi în primii 15 ani de Revoluţie am înfiinţat primul centru de producţie al vaccinurilor proprii, pentru bolil infecţioase. După ce am controlat bolile infecţioase, am început bătălia cu cancerul”.
Oamenii din Centrul pentru Imunologie Moleculară din Havana au un obiectiv precis, pentru următorii 10 ani, şi lucrează intens, în prezent, să atingă acest obiectiv:
“Acum cancerul e prioritatea noastră. Pentru că oamenii îmbătrânesc, ajung la vârste mai înaintate şi lucram pentru a tranforma cancerul dintr-o boală mortală într-o boală cronică. Dacă un om are cancer si e depistat la 60 de ani, şi mai trăieşte 10 ani, intra în speranţa de viaţă. Şi poate muri şi din alte cauze decât cancerul. Cum ar fi bolile de inimă. Devine precum diabetul sau hipertensiunea”.
Costurile cu tratamentul sunt cu mult sub cele din Statele Unite sau din clinicile mari din Europa, însă chiar şi aşa, nu e la îndemâna oricui să ajungă la Havana, unde doar zborul costa în jur de 1.000 de euro, de persoană.
Aceasta pacientă a copilărit în Ecuador, dar a emigrat cu familia, de foarte mică, în Statele Unite. Maladia crâncenă i-a afectat şi ţesutul creierului şi după multe tratamente în clinicile americane, a venit la Havana.
Pacienta: “Am ajuns luni şi am făcut deja o mulţime de teste. M-au investigat de la mai multe departamente şi o să îmi facă un program. Am aflat despre clinica de pe YouTube”.
Fiind într-un stadiu avansat al bolii, vede terapia din Cuba drept ultima soluţie, deşi şi medicii americani i-au dat speranţe, cu tratamentele de peste ocean. La Havana plăteşte din propriul buzunar, nu din asigurările medicale, însă costul unei terapii e la o cincime decât cel din Statele Unite.
″- Am făcut toate terapiile din Statele Unite. Şi aici sunt cu un pas dincolo de aceste terapii
-Da?
-Da, pentru că acolo eşti doar un număr. Şi te grăbesc mereu, nu au timp să îţi explice ce e mai bun pentru tine.
-Dar aveţi asigurare medicală şi plătiţi mulţi bani.
-Da, plătesc mulţi bani. ”
Medic La Pradera: “Când vin pentru vaccinuri, vin pentru 5 sau 7 zile, cam o săptămână. Când vine i se face prima şarjă, şi apoi i se dă tratamentul petnru cel puţin 2 luni. După două luni revine pentru noi analize şi pentru a se vedea rezultatele, şi atunci i se dă restul de tratament pentru restul anului, 9 sau 10 luni”.
″- Aveţi pacienţi romani?
-Avem, pe patologia oncologică. Pe oncologie ajung cei mai mulţi.
-Cu cancer de plămân?
-Da, de plămân.”
În ultimii ani de viaţă celebrul Hugo Chavez s-a tratat aici. Hugo Chavez nu mai este în viaţă, însă clinică La Pradera a căpătat notorietate în toată America Latină şi chiar în Statele Unite.
Cântăreţul Leo Iorga s-a aflat printre pacienţii de la Pradera.
Leo Iorga, artist: “Echipa de la Pradera m-a preluat aproape de la avion. Adică era aşa, o chestie, la nivel de stat”.
Solistul povesteşte că niciun moment nu i s-a vorbit despre vindecare, ci doar despre un tratament care să îi prelungească viaţa.
Leo Iorga: “Am trimis documentele şi ei mi-au spus că pentru Cimavax eu nu sunt compatibil. Dar să stau în stand-by, pentru că trebuie să iasă pe linia de la institut, Vaxira, ăstălalt nou. Şi am făcut Vaxira. Mă rog am avut ajutor de la colegii mei, Teo, Vladi Cnejevici, toţi arădenii m-au ajutat financiar, am ajuns pe la vreo 20 de mii de euro cu excursia asta. ”
Am discutat şi cu unul dintre medicii oncologi care lucrează atât la clinica internaţională Pradera, cât şi în sistemul de stat. Oncologul cubanez ţine să facă o observaţie – a uimit-o lipsa de interes a medicilor romani faţă de tratamentul pe care îl fac pacienţii la Havana.
″- Această relaţie care trebuie să existe între ce oferim noi şi lumea largă, în privinţa cunoştinţelor, cu multe ţări nu o avem. Ţinem legătura cu unii medici din Statele Unite, din Spania, Turcia, China.
-Dar nu şi din România?
-Din România, cu niciunul!”
În cazul lui Leo Iorga, ca la mulţi alţi pacienţi de altfel, respectiva cura nu a presupus doar injecţiile făcute în braţ. A mai inclus şi sesiuni de psihoterapie ş unele şedinţe pentru vindecarea sufletului, care, spun cubanezii, activează sistemul imunitar al bolnavilor.
E de fapt şi o terapie pentru depresie, pentru că pacientul să poată fi echilibrat mental şi emoţional în bătălia cu maladia. Mai ales că Leo Iorga venea dintr-o societate în care a simţit că dacă ai cancer, automat nu mai ai nicio şansă.
Leo Iorga: “Latura asta am simţit-o pe pielea mea, şi cei care nu trec prin asta, chiar dacă sunt în anturajul persoanelor bolnave, nu pot pricepe. Profunzimea acestui sentiment şi deruta pentru că nu mai ştii, pot avea încredere în medici, nu pot avea, sunt blestemat, sunt atacat în aure, şi dacă treci peste chestia asta, lucrurile pot să meargă spre bine, spre prelungirea, sunt cazuri, eu cel puţin când mă îmbolnăvisem, nici nu exista în Cuba o soluţie pentru cancerul pulmonar. Deci la nivel internaţional e o luptă continuă împotriva cancerului, se desfăşoară în prezent şi apar de la lună la luna noi produse, inclusiv în Cuba”
″- E adevărat că fiecare dintre noi avem câte un cancer?
– Da, dar e controlat.
– De sistemul nostru imunitar?
– Da! Pe durata întregii vieţi avem o mulţime de mutaţii în organism. Şi sunt controlate de sistemul imunitar. Dar organismul nostru ştie să omoare aceste mutaţii. Celulele mutante sunt anihilate.
– Şi tuturor ni se întâmplă?
– Fiecăruia dintre noi. Dar la unii oameni genomul o ia razna. Nu mai poate fi controlat şi apare cancerul.”
În prezent, Leo Iorga a intrat în programul guvernamental din România, care îi dă dreptul la un tratament imuno-oncologic, cu Nivolumab, tratament acoperit integral de statul roman.
Rockerul a renunţat la tratamentul făcut pe banii lui, în Cuba, dar povesteşte că procedurile de acolo i-au prelungit viaţa cu încă doi ani, în perioada 2016-2017, până când a fost aprobat şi în România acest tratament costisitor, pe care îl urmează acum. Şi s-a obişnuit să trăiască, de peste 7 ani, cu un cancer de stadiul 4.
Leo Iorga spune că ar putea intra în viitor şi într-un proiect pilot în România, adică un studiu clinic, pe oameni, făcut de institutul de cercetare ONCOGEN de la Timişoara, singura instituţie de stat unde se lucrează în prezent intens, la un posibil vaccin anti cancer.
Leo Iorga: “Eu chiar am zis România, Te Iubesc, în sensul în care de ce să nu fim noi cei care să fabricăm?”
Centrul bănăţean, în fapt o clădire mică, în curtea spitalului judeţean e făcut cu fonduri europene. Inaugurat în 2015, face totuşi o cercetare de top, pentru că are dotări exact ca în Germania sau Statele Unite.
În prezent au ajuns să printeze tumori umane, pe care le injectează la şoareci, pentru a vedea cum celula umană, îmbunătăţită genetic şi introdusă in corp, la rândul ei, poate ataca şi ucide aceste malformaţii canceroase. Iar primele rezultate sunt spectaculoase.
Cubanezii mai deţin un uriaş centru de inginerie genetică şi bio-tehnologie din Cuba, infiintat in 1986. Când a fost inaugurat, era al doilea că mărime, în lume, iar astăzi este în primele 10.
Are 77 de mii de metri patrati, în care intră facilităţile pentru tot circuitul medicamentului de la laborator, la linia de fabricaţie.
Biologul Manuel Raices are doctorat în biologie moleculară. E unul dintre cei mai cunoscuţi cercetători din America Latină şi este unul dintre cercetătorii fondatori ai acestui uriaş institut. Tot el conduce şi departamentul de strategii din centrul de cercetare. Susţine că modelul de dezvoltare a institututului poate fi preluat şi de guvernanţii noştri.
Medicina cubaneză uimeşte un întreg mapamond. Americanii duc o luptă susţinută, de miliarde, la propriu, cu diversele forme cancer. De la an la an apar noi terapii şi noi produse inovatoare.
Abia apoi ajung şi în marile centre medicale din Europa şi, intr-un final timid, în România. Trăim o epocă în care medicina personalizată face salturi impresionante, omenirea primeşte motive concrete să spere.
Pacient: “Sper că într-o bună zi, nu mult îndepărtată, omenirea va fi total salvată de problema aceasta!”
Informaţia genetică pare a fi cea mai bună unealtă în bătălia cu boala necruţătoare, iar terapiile imuno-oncologice ar putea fi soluţia care să echilibreze balanţa.
Pentru milioane de pacienţi din lumea largă noile imunoterapii sunt deocamdată un carusel emoţional, cu stres, teamă, dar şi cu încredere. În care nu toţi au acces, dar cei care urcă, primesc o şansă la viaţă. Garanţii pentru miracole nu da însă nimeni.
Acest articol este preluat de pe website-ul „www.stirileprotv.ro/romania-te-iubesc/” si detine exclusiv toate drepturile de autor.